Boczek w czosnku i winie

0 (0 ocen)

  • 800 godz.

Boczek w portugalskiej wersji...skosztujecie, nie będziecie mogli opanować się przed kolejnymi kęsami.

  • 800 godz.

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku
    20 ml białego octu winnego
    1 łyżeczka (płaska) soli
    1 główka czosnku
    1 łyżka cząbru
    1 chilli
    1 l białego wytrawnego wina
    2 łyżki smalcu

Boczek w czosnku i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni.

    Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

    Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.

    Podajemy z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Boczek pieczony w płatkach z czosnku