Boczek pieczony w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z bochenka odcinamy
spód i wydrążamy
miąższ,
pozostawiając jedynie
skórkę. Warzywa
rozmrażamy.
Surowy boczek
myjemy, osuszamy
papierowym
ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Zawijamy
w folię i pieczemy ok.
25 minut w piekarniku rozgrzanym
do 180 °C. Folię odwijamy,
boczek studzimy
2.Wędzony boczek kroimy
w małą kostkę. Wytapiamy.
Wsypujemy warzywa, podsmażamy.
6 jajek rozkłócamy,
wlewamy do warzyw.
Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, aż się zetną.
Jajecznicę wykładamy
na upieczony boczek
3.Boczek zwijamy w roladę
i wkładamy do chleba. Miejsca
przecięcia chleba smarujemy
białkiem, przykrywamy
spodem. Wierzch smarujemy
żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Pieczemy ok. 30 minut
w temperaturze 220 °C.
Porady
Aby wierzch bochenka za bardzo się nie przyrumienił, najlepiej przykryć go np. pergaminem.
Komentarze