Boczek pieczony w chlebie

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Mięso serwowane w bochenku ładnie prezentuje się na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 kg surowego chudego boczku
    ● podłużny bochenek chleba
    ● 30 dag wędzonego boczku
    ● 1/2 op. mrożonki warzywnej (np. marchewki z groszkiem)
    ● 7 jajek
    ● 2 łyżki mleka
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Boczek pieczony w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bochenka odcinamy
    spód i wydrążamy
    miąższ,
    pozostawiając jedynie
    skórkę. Warzywa
    rozmrażamy.
    Surowy boczek
    myjemy, osuszamy
    papierowym
    ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Zawijamy
    w folię i pieczemy ok.
    25 minut w piekarniku rozgrzanym
    do 180 °C. Folię odwijamy,
    boczek studzimy
  • 2. Wędzony boczek kroimy
    w małą kostkę. Wytapiamy.
    Wsypujemy warzywa, podsmażamy.
    6 jajek rozkłócamy,
    wlewamy do warzyw.
    Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, aż się zetną.
    Jajecznicę wykładamy
    na upieczony boczek
  • 3. Boczek zwijamy w roladę
    i wkładamy do chleba. Miejsca
    przecięcia chleba smarujemy
    białkiem, przykrywamy
    spodem. Wierzch smarujemy
    żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 220 °C.

Porady

Aby wierzch bochenka za bardzo się nie przyrumienił, najlepiej przykryć go np. pergaminem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować