Boczek pieczony, długo marynowany w ketchupie z pastą chili

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Domowy , oryginalny w smaku , lekko pikantny boczek pieczony. Nie zastąpiony podczas świąt gdzie domowe wędliny smakują najlepiej i odgrywają ważną rolę. Na co dzień do kromki chleba z musztardą i ogórkiem nie zastąpiony .

Składniki:

  • 1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry
    Marynata:
    250 l. wody
    0,5 l. pikantntego ketchupu
    2 łyżki pasty chili
    2 łyżki suszonych pomidorów
    2 łyżki soli
    2 pokruszone liście laurowe
    1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
    Dodatkowo:
    1 łyżka pasty chili
    suszony majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek pieczony, długo marynowany w ketchupie z pastą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy boczek , pozostawiamy w lodówce , pod przykryciem na 3 doby.
    Co 12 godz. przekręcamy boczek na drugą stronę.
    Wyjmujemy z marynaty , płuczemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Środek mięsa smarujemy pastą chili.
    Zwijamy w roladę , związujemy ścisło nicią.
    Obsypujemy obficie suszonym majerankiem.
    Boczek zawijamy w folię aluminiową , pieczemy ok. 2 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować