Domowy , oryginalny w smaku , lekko pikantny boczek pieczony. Nie zastąpiony podczas świąt gdzie domowe wędliny smakują najlepiej i odgrywają ważną rolę. Na co dzień do kromki chleba z musztardą i ogórkiem nie zastąpiony .
Składniki:
1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry
Marynata:
250 l. wody
0,5 l. pikantntego ketchupu
2 łyżki pasty chili
2 łyżki suszonych pomidorów
2 łyżki soli
2 pokruszone liście laurowe
1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 łyżka pasty chili
suszony majeranek
Boczek pieczony, długo marynowany w ketchupie z pastą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
2.Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy boczek , pozostawiamy w lodówce , pod przykryciem na 3 doby.
Co 12 godz. przekręcamy boczek na drugą stronę.
Wyjmujemy z marynaty , płuczemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
3.Środek mięsa smarujemy pastą chili.
Zwijamy w roladę , związujemy ścisło nicią.
Obsypujemy obficie suszonym majerankiem.
Boczek zawijamy w folię aluminiową , pieczemy ok. 2 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Komentarze