Boczek pieczony

5 (172 ocen)

Smaczny, aromatyczny, kuszący zapachem

Składniki:

  • 1.5 kg boczku surowego
    Przyprawy:
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 szczypty chili
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    2 ząbki posiekanego czosnku

    rękaw do pieczenia
    2 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć, osuszyć.
  • 2. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
  • 3. Zrolować na kształt rolady, zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
  • 4. Następnego dnia mięso związać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia wkładając liście i ziele.
  • 5. Piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć rękaw w celu zrumienienia boczku.

Porady

Przyprawy można dowolnie zmieniać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować