boczek smażony z cebulką, żurawiną i rozmarynem

0 (0 ocen)

Tradycyjne pożywne danie w odświeżonej wersji.

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
    2 duże cebule
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki madery
    sól
    pieprz
    świeży rozmaryn

    stokrotki lub mniszek lekarski do posypania całości

Boczek smażony z cebulką, żurawiną i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Tłuszcz powinien się wytopić, a boczek zrumienić.
  • 2. Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojone w plasterki cebule. Solimy i zalewamy maderą. Dodajemy rozmaryn i żurawinę. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż cebula będzie miękka.
  • 3. Jak cebula będzie już uduszona dodajemy pieprz.
  • 4. Gotową potrawę podajemy ze świeżym chlebem całość posypujemy świeżymi stokrotkami lub mniszkiem lekarskim.

Porady

Stokrotka pomponowa ma smak lekko ziołowy, trochę podobny do mięty więc świetnie pasuje do tego dania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy