Boczek nadziewany

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Boczek nadziewany mielonym mięsem to pieczeń, którą szczerze polecam. Uwielbiają ją moidomownicy, zachwycają się nią również nasi goście.

Składniki:

  • ● 1 kg surowego boczku wieprzowego
    ● 10 dag mięsa wieprzowego na kotlety (np. schabu, karczku lub szynki bez kości)
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 1 jajko
    ● 1 łyżeczka soli
    ● łyżeczka musztardy
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 1 łyżka przecieru pomidorowego
    ● 1/4 łyżeczki majeranku
    ● 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    ● 1/4 l bulionu mięsnego
    ● 2 łyżki smalcu
    ● łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek nadziewany 1. Mięso wieprzowe kroimy
    w kostkę, mieszamy z mielonym
    mięsem, jajkiem, natką
    pietruszki. Dodaprawiamy
    do smaku.
  • Boczek nadziewany 2. Boczek rozkrawamy tak, by
    powstał płat, nakładamy farsz
    i zszywamy nicią kuchenną.
    Bulion gotujemy w brytfance
    lub naczyniu żaroodpornym
    i wkładamy do niego boczek
    (skórą do dna naczynia). Gotujemy
    10 minut, a następnie
    obracamy boczek skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem
    w kratkę, smarujemy
    smalcem i solimy.
  • Boczek nadziewany 3. Pieczeń wstawiamy do gorącego
    piekarnika (o temperaturze
    200 °C) i pieczemy ok. 80
    minut, często polewając sosem
    z pieczenia. Gotową pieczeń
    wyjmujemy, a sos zagęszczamy
    mąką i szybko
    zagotowujemy. Boczek znakomicie
    smakuje z ziemniakami
    i surówkami jarzynowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować