Boczek nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe kroimy
w kostkę, mieszamy z mielonym
mięsem, jajkiem, natką
pietruszki. Dodaprawiamy
do smaku.
2.Boczek rozkrawamy tak, by
powstał płat, nakładamy farsz
i zszywamy nicią kuchenną.
Bulion gotujemy w brytfance
lub naczyniu żaroodpornym
i wkładamy do niego boczek
(skórą do dna naczynia). Gotujemy
10 minut, a następnie
obracamy boczek skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem
w kratkę, smarujemy
smalcem i solimy.
3.Pieczeń wstawiamy do gorącego
piekarnika (o temperaturze
200 °C) i pieczemy ok. 80
minut, często polewając sosem
z pieczenia. Gotową pieczeń
wyjmujemy, a sos zagęszczamy
mąką i szybko
zagotowujemy. Boczek znakomicie
smakuje z ziemniakami
i surówkami jarzynowymi.
Komentarze