Boczek z kuskusem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Średni

Pieczeń z boczku faszerowana mieloną łopatką i kuskusem.

  • Średni

Składniki:

  • BOCZEK::
    - boczek świeży: 1.6 kilograma
    - sól: 2.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona słodka: 1 łyżka
    - majeranek: 2 łyżki
    - kminek mielony: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie: 0.5 łyżeczki
    - jałowiec: 0.5 łyżeczki
    - kolendra: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 4 ząbki
    FARSZ::
    - łopatka bez kości: 0.5 kilograma
    - kuskus (+ 0,5 szklanki wrzątku): 100 gramów
    - boczek wędzony: 140 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony (opcjonalnie): 1 szczypta
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek* umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. W moździerzu utrzeć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć z pozostałymi przyprawami. Natrzeć nimi mięso z dwóch stron. Zwinąć je w rulon i włożyć na noc do lodówki.
  • 2. Kuskus zalać wrzątkiem; gdy napęcznieje, rozdrobnić go widelcem. Boczek wędzony pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić również w drobną kostkę, dodać do podsmażonego boczku i dusić aż cebula zmięknie.
  • 3. Łopatkę zmielić, dodać kuskus, boczek z cebulką, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • 4. Na folii spożywczej rozłożyć boczek i rozprowadzić na nim farsz, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Pomagając sobie folią, lekko dociskając, zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Mięso związać białym sznurkiem spożywczym i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 2 godz. w temp. 180-190st. (w czasie pieczenia, roladę można kilka razy polać wytapiającym się z boczku tłuszczem).
  • Boczek faszerowany 5. Po lekkim wystudzeniu zdjąć sznurek i kroić w grubsze plastry.
  • 6. * Boczek na roladę powinien być niski. Mój miał długość 50cm i szerokość (w najszerszym miejscu 28cm).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kuskus Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować