Boczek z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek* umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. W moździerzu utrzeć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć z pozostałymi przyprawami. Natrzeć nimi mięso z dwóch stron. Zwinąć je w rulon i włożyć na noc do lodówki.
2.Kuskus zalać wrzątkiem; gdy napęcznieje, rozdrobnić go widelcem. Boczek wędzony pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić również w drobną kostkę, dodać do podsmażonego boczku i dusić aż cebula zmięknie.
3.Łopatkę zmielić, dodać kuskus, boczek z cebulką, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
4.Na folii spożywczej rozłożyć boczek i rozprowadzić na nim farsz, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Pomagając sobie folią, lekko dociskając, zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Mięso związać białym sznurkiem spożywczym i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 2 godz. w temp. 180-190st. (w czasie pieczenia, roladę można kilka razy polać wytapiającym się z boczku tłuszczem).
5.Po lekkim wystudzeniu zdjąć sznurek i kroić w grubsze plastry.
6.* Boczek na roladę powinien być niski. Mój miał długość 50cm i szerokość (w najszerszym miejscu 28cm).
Komentarze