Boczek faszerowany szynką i papryką

0 (0 ocen)

Boczek może posłużyć jako wędlina na świątecznym stole, ale równie dobrze smakuje na kromce świeżutkiego chleba.

Składniki:

  • 2,5 kg chudego boczku bez skóry
    1/2 kg mielonej szynki wieprzowej
    1 duża czerwona papryka
    1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej)
    1 łyżka przyprawy gajowego
    1 łyżka przyprawy do steków
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    rękaw spożywczy
    nić spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Boczek faszerowany szynką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek posypujemy pietruszką 1. Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką.
    Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Farsz nakładamy na warstwę z pietruszki 2. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.
  • Boczek zwijamy w roladę i  na noc chowamy do lodówki 3. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Wędlina Papryka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować