Boczek faszerowany mięsem mielonym jest bardzo smaczny i aromatyczny, ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki.
Boczek faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.
Komentarze