Boczek faszerowany mięsem mielonym

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Boczek faszerowany mięsem mielonym jest bardzo smaczny i aromatyczny, ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki.

Składniki:

  • 1, 5 kilogram boczku bez skóry
    0,5 łyżeczki pektosoli
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    olej
    Farsz:
    0,5 kilograma mięsa mielonego
    2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego
    0,5 łyżeczki pektosoli
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1 ząbek czosnku
    Dodatkowo:
    Sznurek masarski
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Boczek faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować