Bombery wg.miśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szkl. letniego mleka ,razem z cukrem,odstawiamy na chwilę by podrosło.Następnie podrośnięte łączymy z przesianą mąką , dodać resztę składników.Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto ,formujemyz niego kulę i smarujemy olejem oraz oprószamy mąką .Odstawiamy w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte wykładamy na stolnicę , kilka razy zagniatamy i dzielimy na 4 części (lub więcej , to zależy czy wolimy więcej bomberów czy mniej większych).Każdą część rozwałkowujemy cienko ,smarujemy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
sos:
Łączymy koncentrat z keczupem(ilość wg upodobań)oraz z wcześniej zeszkloną cebulką na patelni) , następnie dajemy zioła i doprawiamy do smaku.
farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę , podduszamy na oiwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę(również drobną) cebulę i mortadelę. Całość dusimy pod przykryciem ok.20 min.Na koniec przyprawiamy do smaku.Ostudzony farsz nakładamy do bomberów , smarujemy sosem i posypujemy startym serem .Następnie zlepiamy bombery na kształt podłużnych bułek.Każdy kładziemy na natłuszczonej blasze i smarujemy odrobina oleju .Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza i pieczemy bombery ok 20 min. Smacznego;D
Komentarze