Bitki schabowe

5 (177 ocen)

Pyszne i delikatne mięso, które najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką, np. mizerią. Moja rodzina bardzo lubi takie obiadki.

Składniki:


  • ok 1 kg schabu
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, świeżo zmielony pieprz
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    3 łyżki oleju
    po kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    mąka do oprószenia mięsa
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Bitki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok 1/2l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok 50 min do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować