Bitki leśne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tą potrawą uwiodłam swojego męża.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    10 dag suszonych grzybów leśnych
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 kostka rosołowa wołowa
    2 liście laurowe
    4 ziarnka ziela angielskiego
    1,5 łyżki mąki pszennej
    przyprawa do mies
    olej
    3 szklanki wody

Bitki leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry ok 0,5 cm natrzeć lekko przyprawą do mięs.
    Na patelni z łyżeczką oliwy obsmażyć mięso. Przełożyć do garnka. Obie kostki rosołowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku i przelać do mięsa. Dodać liście laurowe ziele angielskie oraz pokrojoną w paski cebulę. Suszone grzyby namoczyć w szklance wrzątku ok 15 minut. Następnie pokroić i wrzucić do mięsa wodę z grzybów również wlać do mięsa. Dusić ok 25 minut. 1,5 mąki pszennej rozpuścić w szklance wody i dodać do mięsa aby sos zgęstniał. Poddusić jeszcze ok 5 minut. Sos można podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy