Bitki duszone w cebuli

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg szynki
    6-7 cebul
    ½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie
    kilka gałązek rozmarynu
    ½ litra bulionu warzywnego
    sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Szynki

Bitki duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki duszone w cebuli 1. Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.
  • Bitki duszone w cebuli 2. Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
  • Bitki duszone w cebuli 3. Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.
  • Bitki duszone w cebuli 4. Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.
  • Bitki duszone w cebuli 5. Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść.
    Serwujemy z kaszą i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować