Pyszne danie na niedzielny obiad w większym gronie.
60 min
Składniki:
1 kg cielęciny bez kosci
sól, pieprz mielony
700 ml. bulionu cielęcego, może być z kostki
300 g kurek swieżych lub mrożonych + łyżka masła klarowanego + 1 większa cebula
100 ml. smietanki 30 %
mąka do lekkiego obtoczenia
masło klarowane do smażenia mięsa
Bitki cielęce z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na niewielkie kotleciki.
2.Lekko potłuc przez folię spożywczą, delikatnie posypać solą i swieżo mielonym pieprzem, obtoczyć w mące strząchając jej nadmiar, podsmażyć z obu stron na gorącym masle.
Gotowe przełożyć do płaskiego garnka, podlać gorącym bulionem i dusić aż mięsko będzie "prawie" miękkie.
3.W czasie kiedy mięso nam dochodzi pokroić drobno kurki i cebulę, przesmażyć na masle, na chwilę wyjąć bitki, do sosu dodać kurki z cebulą i smietanę, dusić ok. 10 minut bez przykrycia aby płyn jak najwięcej odparował a sos naturalnie się zagęscił, włożyć bitki z powrotem.
4.Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków puree i zasmażanych buraczków.
5.SMACZNEGO !!
Porady
Zamiast cielęciny można użyć polędwiczek wieprzowych, wówczas należy zredukować czas duszenia mięsa o połowę i dodać mniej bulionu.
Komentarze