- 500 g mięsa na bitki (np. szynka, łopatka)
- mąka do oprószenia
- 2 marchewki
- kawałek pora i selera
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- 2 saszetki kaszy gryczanej
Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na bitki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster stłuc tłuczkiem na płasko. Każdą bitkę z obu stron posypać solą i pieprzem.
2.W rondelku zagotować 1,5 szklanki wody. Wrzucić umyty por oraz umyte i pokrojone marchewki i seler. Ugotować wywar.
3.Mięso oprószyć z obu stron mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i od razu wrzucać do gotującego się wywaru warzywnego.
4.Na patelni po smażeniu bitek, na tym samym tłuszczu, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać ją do gotującego się sosu.
5.Sos doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. W razie potrzeby zagęścić zasmażką.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bitki podawać z kaszą i surówką.
Komentarze