Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną

4.5 (181 ocen)

Bitki przygotowane z szynki wieprzowej w sosie

Składniki:

  • - 500 g mięsa na bitki (np. szynka, łopatka)
    - mąka do oprószenia
    - 2 marchewki
    - kawałek pora i selera
    - 1 cebula
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz
    - mąka do oprószenia
    - olej do smażenia
    - 2 saszetki kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na bitki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster stłuc tłuczkiem na płasko. Każdą bitkę z obu stron posypać solą i pieprzem.
  • 2. W rondelku zagotować 1,5 szklanki wody. Wrzucić umyty por oraz umyte i pokrojone marchewki i seler. Ugotować wywar.
  • 3. Mięso oprószyć z obu stron mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i od razu wrzucać do gotującego się wywaru warzywnego.
  • 4. Na patelni po smażeniu bitek, na tym samym tłuszczu, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać ją do gotującego się sosu.
  • 5. Sos doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. W razie potrzeby zagęścić zasmażką.
    Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bitki podawać z kaszą i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować