Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus

0 (0 ocen)

Wszystkie składniki potrawy świetnie do siebie pasowały i stanowiły syte i smaczne danie obiadowe :)

Składniki:

  • Na 4-5 porcji.
    300g szynki wieprzowej
    1 pęczek białych szparagów ( ok. 10 sztuk)
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1/2 łyżeczka chili
    sól , pieprz
    olej do smażenia
    250 g. kaszy kuskus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sosy

Bitki wieprzowe w sosie szparagowym z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić do spęcznienia.




  • bulion szparagowy 2. Szparagi umyć , obrać poodcinać zdrewniałe końce , obierki zalać ok 0,5l. wody gotować ok 30 min.
    Po tym czasie gotowy bulion szparagowy odcedzić.
    Obrane szparagi pokroić w kawałki.
  • bitki 3. Mięso pokroić w plastry ok 1-2 cm. Rozbić cienko , każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
  • bitki ze szparagami 4. Do garnka przełożyć usmażone mięso oraz szparagi , zalać przygotowanym bulionem , doprawić solą , pieprzem i chili
    Dusić razem ok 10-15 min.
  • zasmażka 5. Śmietanę wymieszać z chochelką wywaru , przelać do garnka.
    Na patelni rozpuścić masło , wsypać mąkę energicznie mieszając , zahartować chochelką sosu.
    Gotową zasmażkę przelać do garnka.
  • 6. Dusić jeszcze chwilkę do zgęstnięcia sosu.
    Gotową kaszę przemieszać , porozdzielać na porcję.
    Podawać polaną sosem z kawałkami szparagów oraz bitkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować