Bitki wieprzowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bitki:Szynkę umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry , każdy rozpić cienko.
Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz słodką papryką.
Obtoczyć w mące pszennej , smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
2.Cebulę pokroić w piórka , zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
3.Bitki oraz cebulę umieścić w garnku.
4.Sos musztardowy:Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć musztardy z sokiem z cytryny.
5.Rosół zagotować , rozprowadzić przesmażone musztardy ,dodać natkę pietruszki oraz curry.
Doprowadzić do zagotowania.
Doprawić solą i pieprzem cytrynowym wg. smaku.
6.Gorącym sosem zalać bitki.
Dusić 1 h na minimalnym gazie.
Gdyby sos wyszedł za rzadki 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w zimnej wodzie a następnie w sosie energicznie mieszając.
Komentarze