Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

4.49 (181 ocen)

Długo duszone bitki w mocno musztardowym sosie z natką pietruszki.Najlepiej smakują z kaszą lub z makaronem.

Składniki:

  • Bitki:
    0,5 kg szynki wieprzowej
    3 cebule
    słodka papryka
    sól , pieprz
    mąka pszenna
    olej do smażenia
    Sos Musztardowy:
    1l. rosołu
    3 łyżki suszonej natki pietruszki
    1 łyżka curry
    1 łyżka soku z cytryny
    200 g. musztardy angielskiej
    4 łyżki musztardy francuskiej
    2 łyżki masła
    pieprz cytrynowy
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 1. Bitki:Szynkę umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry , każdy rozpić cienko.
    Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz słodką papryką.
    Obtoczyć w mące pszennej , smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 2. Cebulę pokroić w piórka , zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 3. Bitki oraz cebulę umieścić w garnku.
  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 4. Sos musztardowy:Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć musztardy z sokiem z cytryny.
  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 5. Rosół zagotować , rozprowadzić przesmażone musztardy ,dodać natkę pietruszki oraz curry.
    Doprowadzić do zagotowania.
    Doprawić solą i pieprzem cytrynowym wg. smaku.
  • 
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 6. Gorącym sosem zalać bitki.
    Dusić 1 h na minimalnym gazie.
    Gdyby sos wyszedł za rzadki 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w zimnej wodzie a następnie w sosie energicznie mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować