Bitki w sosie pieczarkowo-ogórkowym

4.5 (144 ocen)

Bitki pamiętam z lat dzieciństwa gdy robiła je babcia. Są pyszne.

Składniki:

  • 250g. szynki wieprzowej
    ok 0,5 l. wody
    100 g. pieczarek
    1 duży ogórek kiszony
    1/2 cebuli
    1/2 marchewki
    2 łyżki śmietany 18%+1 łyżeczka mąki
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Bitki w sosie pieczarkowo-ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Sos: Pieczarki obieramy myjemy , kroimy w pół plasterki.Cebulę oraz ogórka w kosteczkę. Marchew obieramy , ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całość zalewamy wodą , gotujemy do miękkości , doprawiamy. Mąkę łączymy ze śmietaną oraz gorącym wywarem. Przelewamy do garnka , mieszamy.Dusimy chwilkę do zgęstnięcia.
  • bitki 2. Mięso kroimy w plastry ( 2-3 cm) Rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 3. Bitki podajemy ułożone ba gorącym sosie lub nim polane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować