Bitki w sosie grzybowym z kaszą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasze są zdrowe, ale trudno do nich przekonać domowników, szczególnie panów i dzieci:).. Moje danie nawiązuje do tradycji polskiej kuchni,a jego sekret tkwi w leśnych grzybach, które nadają mu aromat

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości/plastry: 4 plastry
    - pieczarki duże: 400 gramów
    - kasza gryczana prażona w torebce (100g): 2 opakowania
    - masło (zimne): 20 gramów
    - olej do smażenia,masło: 2 łyżki
    - sól, cukier, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatowłowa: 1 szczypta
    - grzyby suszone leśne: 6 sztuk
    - bulion grzybowy kostki: 600 mililitrów
    - cebula biała - posiekana: 2 sztuki
    - śmietana gęsta 12%: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki w sosie grzybowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej namocz w wodzie suszone grzyby. Mięso po umyciu i osuszeniu rozbij dokładnie tłuczkiem. Posyp mięso solą i pieprzem i obsmaż je na oleju. Następnie oprósz je gałką i cukrem i na każdy płat mięsa połóż kawałek masła. Podduś mięso przez ok. 7 min na wolnym ogniu, aby masło się roztopiło. Zagotuj bulion grzybowy i zalej nim kaszę i ugotuj ją w nim na sypko Suszone grzyby ugotuj w wodzie , w której były namoczone. Pieczarki opłucz i pokrój na grube plastry. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju i dodaj do niej łyżkę masła. Wrzuć pokrojone pieczarki i uduś je razem z suszonymi grzybami leśnymi i wodą, w której były gotowane.Wszystko wymieszaj z śmietaną , tak aby powstał sos i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować