Przepis zawiera 2 wersje bitek :) Wieprzowe i drobiowe. Pyszne i mięciutkie mięso.
Składniki:
2 plastry schabu lub 1 pierś z kurczaka
pół cebuli
mąka
1 kostka pieczeniowa ( niekoniecznie)
przyprawa uniwersalna,przyprawa do mięs , sól,pieprz
olej
ok. pół szklanki wody
1.Schab i piersi rozbijamy lekko tłuczkiem do mięs.Następnie przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso,na tym samym oleju smażymy cebulę. Wkładamy spowrotem mięso i wlewamy wodę. Tak aby przykryła mięso.
2.Dusimy około 40 min(aż mięso będzie miękkie) pod przykryciem. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką ( wlewamy kilka łyżek sosu do kubku i wsypujemy 2 łyżeczki mąki).
Komentarze