Proponuje na dzisiaj biszkopt z masa budyniową na to truskawki i galaretka . Pysznie i na czasie lecz truskawki się kończą i niedługo nie będzie rarytasów .
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
Mąka tortowa 170 gram typ 450
Proszek do pieczenia pół łyżeczki
Cukier 150 gram
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
Mleko 700 ml
Cukier 4 łyżki
Margaryna 100 gram
Góra ciasta:
3 galaretki truskawkowe
300 gram truskawek
Biszopt z truskawkami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Miksujemy jaja na puch z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do przesiewacza . Przesiewamy mąkę nad miską i mieszamy łyżką, aż do ostatniego ” okruszka” Wymieszaną masę wkładam do tortownicy wyłożonej folia aluminiową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.
2.Masa budyniowa:
Mleko wlewam do garnka 500 ml. Dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia. Wstawiam na gaz i dodaje margarynę mieszam , aż margaryna się rozpuści i mleko się zagotuję . Budyń mieszam w 200 ml mleku i dodaje do gotującego mleka . Ugotowany budyń przelewam na ostudzony biszkopt .
3.Truskawki przepołowione no połowę wciskam przy rancie w tortownicy na około , a resztę układam na środku na całej powierzchni . Wstawiam do lodówki do ostygnięcia. Rozrabiam galaretkę w 800 ml wody 3 sztuki i wstawiam do wody zimnej by ostygła szybciej. Wlewam sztywniejąca galaretka na truskawki i do lodówki po 2 godzinach jest gotowe .
Komentarze