BISZKOPTY NA TORTY

4.99 (196 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój zbiór przepisów na biszkopty do tortów i nie tylko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/biszkopt krówkowy:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 duże budynie krówkowe
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    2/biszkopt z octem i olejem;
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    3/biszkopt z budyniami czekoladowymi:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    4/na 3 placki:
    -7 jajek
    -240 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    5/biszkopt kwadratowy:
    -6 jajek
    -2 łyżki wody
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -2 łyżki oleju

    6/biszkopt jasny:
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. maki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    7/biszkopt cytrynowy:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1/3 szklanki oleju
    -sok z 1/2 cytryny
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    8/biszkopt orzechowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -50 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    9/biszkopt piernikowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -4 łyżki mąki tortowej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    -0,5 łyżeczki sody
    -2 łyżki przypraw do pierników
    -1 łyżeczka cynamonu

    10/biszkopt makowy:
    -4 jajka
    -2 łyżki wody
    -3/4 szklanki cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -100 g. mielonego maku
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    11/biszkopt w/g p.B.Sikoń
    -6 jajek
    -120 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -90 g. mąki tortowej
    -90 g. maki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    12/biszkopt pomarańczowy:
    -6 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 olejku pomarańczowego-5 ml.(można zastąpić sokiem)

    13/biszkopt w/g Capri .
    (porcje dopasowałam do tortownicy 29cm.)
    195 gramów cukru
    30 gramów ciemnego kakao
    150 gramów mąki tortowej
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    8 jaj (żółtka i białka osobno)
    1,5 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    14/biszkopt zebra:
    -6 jajek
    -140 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki oleju

    1 łyżka mąki +do białej warstwy
    1 łyżka kakao+do ciemnej

    15/ biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    16/biszkopt orzechowy na waflu:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -50 g. migdałów mielonych
    -50 g. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 okrągły wafel 30 cm.

    17/biszkopt tylko z mąką ziemniaczaną:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -200 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopty na torty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt krówkowy 1. 1. Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Stopniowo przesiewać do piany, budynie z kakao, mąką i proszkiem. Ciągle mieszając łopatką ale nie długo. Wylać do tortownicy 29 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.20-25 min.(z termoobiegiem.)albo 25-30 min.(góra - dół). Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić rant tortownicy. Obrócić na ręcznik, zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można przekroić na 2 lub 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi.
  • biszkopt z octem i olejem 2. 2. Żółtka zalać octem, potem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po trochu żółtek, ubijając. Przesiewać mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszać, dolewając też olej. Wylać do tortownicy 29 cm. Piec ok. 25-30 min.170* C.
    (c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt z budyniem czekoladowym 3. 3. Biszkopt z budyniami czekoladowymi- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do tortownicy 29 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175*. (c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopty- 3 placki 4. 4. Na 3 placki - Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i żółtkami (po 1). Do ubitych jajek przesiewać mąki z proszkiem, ciągle lekko mieszając, lecz nie długo. Rozdzielić na 3 części i wylać do 3 tortownic 30cm. Piec w 175* ok.20-25 min.(c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt kwadratowy 5. 5. Biszkopt kwadratowy- Do białek wlać wodę i ubić, potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubić. Stopniowo przesiewać mąki z proszkiem do jajek i lekko wymieszać. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy 30x30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175*. (c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt 6. 6. Biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 30 cm. 25-30 min.170* C. (c.d jak w 1 poz.)
  • krązki biszkoptu cytrynowego 7. 7. biszkopt cytrynowy- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem, do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać sok z cytryny. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C. (c.d jak w 1 poz.)
  • krążki biszkoptu orzechowego 8. 8. biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
  • krążki biszkoptu piernikowego 9. 9. Biszkopt piernikowy -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych do jajek i mieszać już łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
  • krążki biszkoptu makowego 10. 10. biszkopt makowy-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25 min. w 175 *C.
    (c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt w/g Bożeny Sikoń 11. 11. biszkopt w/g p. B.Sikoń-Piekę też czasem biszkopt Pani Sikoń.
    1 2 3 tz.na 1 jajko,2 dkg.cukru,3 dkg.mąki tortowej z ziemniaczaną(pół na pół)

    Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać maki z proszkiem i już mieszać łopatką.Przelać do tortownicy 29 cm. Piec ok.25-30 min. w 175*.(c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt pomarańczowy 12. 12. biszkopt pomarańczowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiewać mąki z proszkiem,dodając olejek i już mieszać lekko łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt w/g Capri 13. 13. biszkopt w/g Capri-''Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.''
  • biszkopt zebra 14. 14. biszkopt zebra-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
    Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami.
    Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać, rozpoczynając od środka do krawędzi tortownicy tz. 8 razy.Potem pomiędzy, przeciągnąć od krawędzi tortownicy do środka, też 8 razy.
    Piec ok 25-30min. w 175 * C. (c.d jak w 1 poz.)
  • biszkopt 15. 15. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm. Piec ok.30 min. w 175*.(c.d jak w 1 poz.)
    Można upiec w większej tortownicy, tutaj był bardzo wysoki.
    Uważam że jest najlepszym biszkoptem, można mocno nasączać.Bardzo ładnie się kroi.Nadaje się do tortów pod masę cukrową.
  • biszkopt orzechowy 16. 16. biszkopt orzechowy na waflu- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem, jak również wkręcić migdały.Wylać na wafel w takiej samej tortownicy, jak wafel.Piec ok.20 min. w 175* C. (c.d jak w 1 poz.) Na tort można upiec takie dwa albo i trzy różne biszkopty.
  • biszkopt 17. 17. biszkopt tylko z mąką ziemniaczaną-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25 min. w 175 *. (c.d jak w 1 poz.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować