Biszkoptowe ślimaki z konfiturą porzeczkową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Biszkoptowe zgrabne ślimaczki z domową konfiturą porzeczkową doskonale się spiszą dla niezapowiedzianych gości, pół godziny i deser gotowy, są smaczne i puszyste, czego chcieć więcej?

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    15 dag cukru
    16 g cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag mąki pszennej
    2 łyżki soku z cytryny
    Nadzienie:
    1 słoik domowej konfitury porzeczkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe ślimaki z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne rozwijamy smarujemy domową konfiturą porzeczkową , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w 1,5 cm plastry, podajemy.

Porady

Tak przygotowane roladki to wspaniała baza do różnych przekładanych ciast w tym serników na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować