Biszkoptowe muffinki cytrynowe

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubię muffinki za nieskomplikowane przygotowanie i mnogość rodzajów. Te są leciutkie i pulchne, pierwszy raz jadłam je u przyjaciółki i z miejsca się w nich zakochałam. Moja rodzina je uwielbia :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na 12 muffinek:

    niepełna szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    niecałe pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru waniliowego
    100g margaryny
    sok wyciśnięty z połowy cytryny

    Dodatkowo:

    lukier z cukru pudru i soku z cytryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki cytrynowe

Biszkoptowe muffinki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier do wypieków i waniliowy. Nadal miksując, dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny, następnie wyłączamy mikser i porcjami wsypujemy do masy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę, mieszamy całość i nakładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut – aż muffinki zrumienią się z wierzchu.
  • 3. Ostudzone muffinki polewamy lukrem, przyrządzonym z soku z cytryny oraz cukru pudru i zdobimy kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować