Bardzo lubię muffinki za nieskomplikowane przygotowanie i mnogość rodzajów. Te są leciutkie i pulchne, pierwszy raz jadłam je u przyjaciółki i z miejsca się w nich zakochałam. Moja rodzina je uwielbia :)
25 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
na 12 muffinek:
niepełna szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
niecałe pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego
100g margaryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
lukier z cukru pudru i soku z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Biszkoptowe muffinki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier do wypieków i waniliowy. Nadal miksując, dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny, następnie wyłączamy mikser i porcjami wsypujemy do masy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę, mieszamy całość i nakładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut – aż muffinki zrumienią się z wierzchu.
3.Ostudzone muffinki polewamy lukrem, przyrządzonym z soku z cytryny oraz cukru pudru i zdobimy kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.
Komentarze