Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Zwykły biszkopt, z kremem truskawkowym przełożony podwójną galaretką. Nic prostszego, a do kawy pasuje idealnie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na kwadratową formę o boku 24cm:

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    2/3 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kostka miękkiej margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    ok 300g zmiksowanych truskawek

    Galaretka I:
    Ok 500g wydrylowanych czereśni
    1 galaretka wiśniowa

    Galaretka II:
    Ok 200g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.
  • 2. Masa:

    Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
  • 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
  • 4. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.

Porady

Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki Galaretka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować