Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.
2.Masa:
Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
3.Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
4.Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
Porady
Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.
Komentarze