Ciasto biszkoptowe z liczi i kremem śmietanowym

0 (0 ocen)

biszkopt jest wilgotny, deliktany i smakuje pysznie...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 6 sztuk, mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, kakao 1 łyżka, liczi 1 puszka, kolorowa posypka - ile potrzeba

Ciasto biszkoptowe z liczi i kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka z cukrem mikserem lub w robocie ubijać z 5 minut na dużych obrotach do "gęstej białości"...................

    przesianą mąkę powoli dosypywać w trakcie mieszania na mniejszych obrotach, miksować do połączenia składników...............

    tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki bez smarowania, ciasto dac do blaszki, wygładzić wierzch i w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, do suchego patyczka, biszkopt wystudzić...............

    nie wyrósł za wysoko więc użyłam w całości, odwrócić do góry dnem i położyć na talerzu, sokiem z liczi z puszki nasączyć dość mocno biszkopt.....................

    zimną śmietanę ubić c cukrem pudrem, dodać kakao, rozsmarować po biszkopcie całą śmietanę, poukładać odsączone owoce liczi, posypać kolorową posypką, schować do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy