Biszkoptowe z kremem kawowym i jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo wilgotne ciasto z dużą ilością kremu i smażonych jabłek. Trochę kaloryczne ale do porannej kawy czy na świąteczny stół idealne - dla takiej chwili warto spałaszować kawałek słodkości.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki biszkopt:
    Blaszka 24x36 cm
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy, bułka tarta
    Do dekoracji: wiórki kokosowe i kolorowa posypka oraz kilka rodzynek.
    Składniki krem
    1,5 kostki masła
    1/2 l mleka
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka kakao
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 szklanka cukru pudru
    Składniki masy jabłkowej
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżka masła
    1 szklanka smażonych jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkoptowe z kremem kawowym i jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki i proszek wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 części.
    Zagotować szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy wraz z kawą i kakao. Wlać do gorącego mleka, wymieszać, zagotować. Wystudzić pod przykryciem. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać ugotowany budyń, ucierać ręcznie na puszystą masę.
    Jabłka zagotować z masłem, wsypać galaretkę, wymieszać, wystudzić.
    Na pierwszej części wyłożyć część masy kawowej, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować delikatnie masą, następnie rozłożyć masę jabłkową, wystudzić. Na 3 placku od spodu wyłożyć pozostałą masę, zostawiając 1-2 łyżki masy. Przełożyć go na pozostałe placki, docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostawiony krem. Posypać wiórkami kokosowymi i kolorową posypką oraz rodzynkami. Wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

1.Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować