BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWO-KRÓWKOWYM

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z biszkoptami kakaowymi. Przełożone kremem, budyniowo-smietankowo-krówkowym.Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt : 2 x
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
    -1/2 szklanki oleju

    krem budyniowo-śmietanowy:
    -3 szklanki mleka
    -2 budynie waniliowe albo toffi
    -3 łyżki cukru

    -500 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. masy krówkowej
    -50 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -150 g. czekolady gorzkiej
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła
    esy-floresy:
    -50 g. białej czekolady
    -1 łyżkę masła
    -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.
  • krem 2. krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • 2 biszkopt 3. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
  • polewa 4. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować