-500 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-400 g. masy krówkowej
-50 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
polewa czekoladowa:
-150 g. czekolady gorzkiej
-100 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
esy-floresy:
-50 g. białej czekolady
-1 łyżkę masła
-trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.
2.krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
3.Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
4.polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.
Komentarze