Biszkoptowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy
z cukrem. Dodajemy
4 łyżki wody,
żółtka, kakao, mąkę
wymieszaną
z proszkiem i budyniem.
Ciasto wlewamy
do blachy
(24x24 cm) i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze
180 °C. Studzimy i kroimy
na 8 pasków.
2.Masa: margarynę ucieramy
z żółtkami i cukrem. Dodajemy
twaróg, mąkę i rodzynki. Z białek
ubijamy pianę, delikatnie
mieszamy z masą twarogową.
Wlewamy sok z cytryny.
3.W blasze układamy 4 paski
biszkoptu, zachowując ok.
2-cm odległość. Przerwy wypełniamy
1/2 masy twarogowej.
Masę przykrywamy pozostałymi
paskami, a wolne
miejsca wypełniamy resztą
masy. Ciasto pieczemy 45 minut
w temp. 180 °C. Dekorujemy
polewą.
Komentarze