Biszkoptowa szachownica

5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 5 min

Gotowanie jest nieodłączną częścią naszego życia rodzinnego.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 duże jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● budyń waniliowy
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki kakao
    Masa twarogowa:
    ● kostka margaryny
    ● 1 kg mielonego twarogu
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. rodzynek
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy
    4 łyżki wody,
    żółtka, kakao, mąkę
    wymieszaną
    z proszkiem i budyniem.
    Ciasto wlewamy
    do blachy
    (24x24 cm) i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy i kroimy
    na 8 pasków.
  • 2. Masa: margarynę ucieramy
    z żółtkami i cukrem. Dodajemy
    twaróg, mąkę i rodzynki. Z białek
    ubijamy pianę, delikatnie
    mieszamy z masą twarogową.
    Wlewamy sok z cytryny.
  • 3. W blasze układamy 4 paski
    biszkoptu, zachowując ok.
    2-cm odległość. Przerwy wypełniamy
    1/2 masy twarogowej.
    Masę przykrywamy pozostałymi
    paskami, a wolne
    miejsca wypełniamy resztą
    masy. Ciasto pieczemy 45 minut
    w temp. 180 °C. Dekorujemy
    polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować