Biszkoptowa krajanka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki.
2.Beza orzechowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.
3.Krem:
W 1/3 mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus.
4.Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu, przykrywamy bezą orzechową, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą.
Komentarze