Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą

0 (0 ocen)

Zwykły biszkopcik przełożony marmoladą i kremem czekoladowym. Nie za wysokie, takie prościutkie i lekkie :). Ciasto w sam raz na weekend!

Składniki:

  • Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)

    Ciasto biszkoptowe:
    3 duże jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    120 g mąki pszennej tortowej przesianej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju rzepakowego

    Krem czekoladowy:
    150 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella
    100 g ubitej śmietanki kremówki 30%
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    3 łyżki zimnej wody




    Dodatkowo:
    dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną
    ok. 300 g marmolady
    kilka kostek białej i ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Marmolady

Biszkoptowa kanapka z marmoladą i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki oraz wlać olej i aromat, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

    Masę przelać do kwadratowej blaszki o boku 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

    Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je, np. herbatą z cukrem i cytryną.
  • 2. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się rozpuściła. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do Nutelli, miksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki kremu, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany z Nutellą. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.




    Pierwszy blat biszkoptowy wysmarować marmoladą (gdyby była za twarda i źle się rozsmarowywała można ją lekko podgrzać), wyrównać i przykryć II biszkoptem. Na wierzch wyłożyć krem czekoladowy, posypać startymi na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw (na tak zwane wiórki) wymieszanymi czekoladami: ciemną i białą. Ciasto schłodzić w lodówce, aż krem będzie się dobrze kroił. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować