Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym

4.5 (169 ocen)

To ciasto robiłam zimą, później powtarzałam go kilka razy ale jakoś nie po drodze mi było je opublikować. Ciągle jakiś przepis był ważniejszy i ciekawszy. A zwykły biszkopt... prosty i taki oczywisty...Ale to co proste jest najlepsze.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:

    600 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 - 5 łyżek cukru
    1 kostka do pieczenia Kasia (wyciągnięta wcześniej z lodówki)

    Dodatkowo:

    2 galaretki (ja użyłam pomarańczowych - takie akurat miałam w tym momencie)
    truskawki (dowolna ilość, w zależności od upodobań)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku rozpuszczamy galaretki w niecałym litrze gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
    Teraz proponuję przygotować budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej budynie i cukier, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy zacznie wrzeć pomału dolewamy do niego rozpuszczony proszek, mieszamy, żeby nie powstały nam grudki. Odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy galaretkę i budyń mamy już przygotowane i stygną, możemy zacząć przygotowywać biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodajemy do jajek i mieszamy delikatnie łyżką.
    Dno formy do pieczenia (ja użyłam 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy ani nie wysypujemy. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
    Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i ze sporej wysokości (tak powyżej naszych kolan) upuszczamy je na podłogę.
    Następnie biszkopt odkładamy do wystudzenia (nie wyciągamy go z blaszki!).
  • 3. W tym momencie przychodzi moment, w którym powinniśmy umyć truskawki, wyszypułkować je i ewentualnie pokroić (jeśli są bardzo duże).
    Kasię miksujemy na białą masę, stopniowo po łyżce dodajemy budyń.
  • 4. Gdy biszkopt jest już zimny należy obkroić boki i wyciągnąć go delikatnie z blaszki. Następnie ostrym i długim nożem kroimy go na dwa równe spody.
    Na jednym wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem.
    Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką (żeby było nam prościej i galaretka nam nie spływała, możemy ciasto po przełożeniu kremem włożyć ponownie do blaszki).

Porady

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.78 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
biszkopt rzucany

To może cię zainteresować