Biszkopt przekładany na gorąco

4.49 (199 ocen)

  • 60 min

Ciasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu, gdy znalazłam go w starym zeszycie Mamy. W końcu postanowiłam go upiec, biszkopt wyszedł pyszny a masa delikatna i kremowa.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -1/2 szkl. mąki
    -5 łyżek suszonej żurawiny
    -400 g śmietany 18%

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -3 jajka

    Składniki robocze:
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki cukru

    Dekoracja:
    -starta czekolada
    -cukier perlisty
    -żurawina
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt przekładany na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę wraz z cukrem, do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na tortownice (śr.21cm) i pieczemy w temp.160 stopni ok. 20 minut.
  • 2. Śmietanę mieszamy z żurawiną,
    Gorący biszkopt delikatnie wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty , na jeden wykładamy śmietanę z żurawiną i przykrywamy drugim blatem.
    Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Ciasto przed podaniem dekorujemy czekoladą i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować