Ciasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu, gdy znalazłam go w starym zeszycie Mamy. W końcu postanowiłam go upiec, biszkopt wyszedł pyszny a masa delikatna i kremowa.
Biszkopt przekładany na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę wraz z cukrem, do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na tortownice (śr.21cm) i pieczemy w temp.160 stopni ok. 20 minut.
2.Śmietanę mieszamy z żurawiną,
Gorący biszkopt delikatnie wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty , na jeden wykładamy śmietanę z żurawiną i przykrywamy drugim blatem.
Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
3.Ciasto przed podaniem dekorujemy czekoladą i cukrem.
Komentarze