Biszkopt owsiany kakaowy

4.5 (147 ocen)

Ten biszkopt zebrał ostatnio wiele pochwał. Sporo osób dało się nabrać, że tort na urodziny moich dzieciaków był kupny :) to chyba dobrze o nim świadczy :)

Składniki:

  • 10 jaj wielkości L lub 13 mniejszych
    8 łyżek cukru
    6 łyżek mąki owsianej
    3 czubate łyżki kakao
    szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Biszkopt owsiany kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i po kolei dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce sypkich produktów. Staramy się, aby biszkopt był jak najszybciej "zmiksowany".
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 28cm. Dno tortownicy powinno być wyłożone papierem do pieczenia, natomiast boki pozostawiamy niczym nie wyłożone czy wysmarowane.
  • 2. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku.
    Czasu pieczenia nie podaję. Ciasto jest gotowe w momencie gdy wbity w pieczący się biszkopt patyczek/wykałaczka jest suchy.

Porady

Biszkopt nie jest zbyt słodki, dlatego, że zazwyczaj masy do tortów są na tyle słodkie, że nie ma sensu jeszcze docukrzać biszkoptu. Oczywiście, jak ktoś lubi, to może dosypać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować