Smakowite połączenie kilku smaków w jednym cieście. Wszystko bardzo dobrze się uzupełnia i smakuje. Po przekrojeniu ładnie wygląda i jest bardzo podzielne. Polecam!!!!
Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę podzielić na pół i przełożyć na dwa kruche placki. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok. 20 minut.
3.Krem brzoskwiniowy:Brzoskwinie odsączyć z zalewy i uzupełnić ją wodą do 700ml. Odlać szklankę, a pozostały syrop doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlaną szklankę i wsypać obie mąki wraz z kisielem. Mieszaninę wlać na gotujący się syrop, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem. Na koniec do kremu włożyć drobno pokrojone brzoskwinie.
4.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, nałożyć bezę, krem i pozostały biszkopt. Ciasto polać polewą.
Komentarze