Biszkopt kawowy z wkładką serową i kremem malinowym

4.48 (168 ocen)

Ten sernik na pewno podbije serca wszystkich, którzy go skosztują. Jestem tego pewna! Wszystko wspaniale się ze sobą komponuje! Cudowny krem malinowy, który można zrobić nawet w środku zimy, niezwykle aksamitny sernik i puszysty aromatyczny biszkopt. Oj, polecam!

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem malinowy:
    600ml mleka
    250g białego sera półtłustego lub mielonego z wiaderka
    200g masła lub margaryny
    1 budyń malinowy bez cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    1 szklanka malin – mogą być mrożone

    Masa serowa:
    700g sera
    100g masła
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Niepełne ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt kawowy z wkładką serową i kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju, dodać kawę w proszku. Dokładnie lecz delikatnie zmiksować. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem malinowy: Budyń i mąkę rozmieszać w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, roztwór wlać do gotującego się mleka, zagotować. Gdy zgęstnieje wsypać maliny, wymieszać do powstania jednolitej masy. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. piec w 170 stopniach przez ok 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć część masy malinowej, nałożyć sernik, ponownie rozsmarować masę malinową. Położyć biszkopt i ostatnią część masy malinowej. Wierzch posypać startą czekoladą lub zalać galaretką.

Porady

Jeśli do kremu będą wykorzystane świeże owoce, to można je dodać do masy pod koniec ucierania masła z zimnym budyniem, nie trzeba ich uprzednio w nim gotować. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować