Ciekawe połączenie czekolady, wiórek kokosowych oraz wiśni. Idealne ciasto do porannej kawy. Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast biszkoptowych z dodatkiem wiśni.
30 min
Składniki:
Tortownica o średnicy- 28 cm
Składniki biszkopt
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
Szczypta soli
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka gorącej wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czekolady w proszku
Tłuszcz do formy + bułka tarta
Krem kokosowy
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki wiórek kokosowych
250 g masła
50 ml rumu
Nadzienie wiśniowe:
1 l wiśni z sokiem
2 galaretki o smaku wiśniowym
3 łyżki cukru
Do dekoracji- 1 łyżka wiórek kokosowych +kilka wiśni oraz świeża mięta.
Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżkę gorącej wody. Mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę w proszku - wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej. Mieszać delikatnie. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp. 180 stopni około 25 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać alkohol, delikatnie wymieszać. Następnie po łyżce dodawać wiórki kokosowe, ucierać aż dodamy wszystkie wiórki.
Wiśnie z sokiem zagotować z cukrem, gotować około 10 minut na małym ogniu, następnie dodać galaretki, wymieszać aż się rozpuszczą, wystudzić.
Blat przestudzonego biszkoptu posmarować kremem kokosowym, odstawić na 10-15 minut do zastygnięcia kremu. Potem wyłożyć gęstniejącą galaretkę z wiśniami. Schłodzić około 2 godzin, udekorować wiórkami wierzch ciasta i wiśniami oraz świeżą miętą.
Komentarze