Biszkopt angielski z dżemem i bitą śmietaną

4.49 (161 ocen)

Tradycyjne i niezwykle popularne w Anglii ciasto, które znane jest jeszcze z czasów królowej Wiktorii stąd jego nazwa- Victoria Sponge.

Składniki:

  • 180 g cukru
    180 g masła
    180 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 jajka
    300 ml śmietany kremówki 30%
    ½ słoiczka dżemu malinowego
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Biszkopt angielski z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt angielski z dżemem i bitą śmietaną 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Mieszankę dzielimy na pół i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 okrągłych form o średnicy 20cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w tepmeraturze 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Następnie jedną cześć smarujemy najpierw dżemem a potem ubitą na sztywno bitą śmietaną. Przykrywamy drugą połową, posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować