Tradycyjne i niezwykle popularne w Anglii ciasto, które znane jest jeszcze z czasów królowej Wiktorii stąd jego nazwa- Victoria Sponge.
Składniki:
180 g cukru
180 g masła
180 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
300 ml śmietany kremówki 30%
½ słoiczka dżemu malinowego
cukier puder do posypania
Biszkopt angielski z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Mieszankę dzielimy na pół i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 okrągłych form o średnicy 20cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w tepmeraturze 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Następnie jedną cześć smarujemy najpierw dżemem a potem ubitą na sztywno bitą śmietaną. Przykrywamy drugą połową, posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.
Komentarze