BISZKOPT Z ZABAJONĄ MASĄ KOKOSOWĄ

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

To ciasto wymyśliłam na potrzebę wykorzystania pozostałych wiórek po zrobieniu likieru kokosowego.I powiem że jest pyszny.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na masę:
    1 l mleka
    1 margaryna PALMA
    1 szkl cukru,
    20 dag wiórek kokosowych które zostały nam z robienia likieru,
    2 pszenne bułki.
    Składnik na biszkopt ciemny:
    3 jajka,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szkl cukru,
    1 łyżka kakao,
    1/2-3/4 szkl mąki.
    Składnik na biszkopt z makiem:
    4 jajka
    1 szkl maki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki suchego maku,
    3/4 szkl cukru,
    4 łyzki oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z zabajoną masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt Ciemny.
  • 2. Z podanych składników upiec biszkopt jasny z makiem. Po wystudzeniu go przekroić.
  • Biszkopt z masą kokosową zabajoną 3. Wiórka zalewamy nie całą litrą mleka, dodajemy do tego cukier i gotujemy ok 20 min na wolnym ogniu. Aby całość nieco zgęstniała. Po tym czasie musi nam masa kokosowa wystygnąć. Pozostałym mlekiem zalać bułki pszenne obrane ze skórki ( sam środek).
    Gdy bułki namokną to należy je zmiksować dokładnie.
    Ucieramy margarynę na puch dodajemy do niej wystygnięty kokos i i zmiksowana bułkę z mlekiem.
    Wszystko razem miksujemy mikserem. Możemy podrasować smak alkoholem lub aromatem do ciast o smaku likieru kokosowego.
    Gotową masą przekładamy zimne biszkopty i polewamy polewą

Porady

Ciasto piekłam w blaszce o wym 25 X 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować