Truskawki...... jak tu je nie kochać :) Moja propozycja ciasta - delikatny biszkopt z serkiem mascarpone udekorowanym duuuuużą ilością truskawek i kosteczkami galaretki.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- jajka: 5 sztuk
- mąka: 0.75 szklanki
- mąka ziemniaczana: 0.75 szklanki
- margaryna w kostce: 0.2 sztuki
- serek mascarpone: 500 gramów
- cukier: 0.75 szklanki
- truskawki zmiksowane na gładko (z dodatkiem 6 łyżeczek cukru): 15 sztuk
- herbata torebka (do nasączenia tortu): 1 sztuka
- cukier (do nasączenia tortu): 2 łyżeczki
- wrzątek (do nasączenia tortu): 0.5 szklanki
- galaretka truskawkowa (do dekoracji): 1 sztuka
- truskawki (dodekoracji): 300 gramów
Biszkopt z truskawkowym mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, następnie żółtka, roztopioną margarynę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i przez sitko wsypujemy stopniową mąkę.
2.Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 stopni ok 25-30 minut. Wyjmujemy bizkopt, z wysokości ok 50cm zrzucamy formę z biszkoptem na ziemię, odkładamy do wystudzenia. (pomysł na biszkopt zaczerpnięty z bloga mojewypieki , dodałam nieco margaryny).
3.Masa: Zmiksowane truskawki z cukrem delikatnie mieszamy łyżką z serkiem mascarpone.
4.Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wylewamy na forme tak aby po stężęniu wykroić kosteczki.
Truskawki kroimy na ćwiartki (do dekoracji)
5.Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, wkładamy ponownie do formy, nasączamy herbatą. Na górę wykładamy masę mascarpone i dekorujemy truskawkami i kosteczkami galaretki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciacho gotowe :)
Komentarze