Biszkopt z lekką masą serową i brzoskwiniami wg Manci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste ciasto, z mięciutkim biszkoptem i lekką masą rozpływa się w ustach. Ja specjalnie nie jestem fanką serników na zimno, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ( i to właśnie za sprawą masy serowej, która nie jest tłusta, maślana i ciężka).

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki ciemnego kakao


    masa serowa:

    500 g zmielonego twarogu (półtłustego lub chudego, u mnie zmielonego blenderem)
    400 g jogurtu naturalnego
    6 łyżek cukru pudru
    1 śmietan - fix
    1 galaretka brzoskwiniowa ( na 1 szkl. gorącej wody)
    puszka brzoskwiń (u mnie własnoręcznie zaprawione)

    polewa czekoladowa:

    1 jajko
    10 dag dobrej margaryny (najlepsza do polewy jest ,,kasia")
    3 łyżki cukru
    3 łyżki ciemnego kakao

    spirytus
    sok z cytryny
    kokos
    morele suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z lekką masą serową i brzoskwiniami wg manci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: do miski, w której będziemy ubijać jajka, oddzielamy białka i chowamy je do lodówki na ok 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Gdy białka dobrze się schłodzą, ubijamy je ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż w całości się rozpuści. Białka powinny być lśniące i bardzo sztywne. Gdy piana jest dobrze ubita, dodajemy po 1 żółtku i cały czas miksujemy.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy 4 razy (!) i delikatnie dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy szpatułką tylko do momentu połączenia składników. Blachę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Biszkopt pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu natychmiast wyciągamy biszkopt z piekarnika i z wysokości ud rzucamy blachą o ziemię 2 razy (biszkopt nie opadnie :) ), z powrotem chowamy go do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części.
  • 2. Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy śmietan - fix, zmielony przynajmniej 2 - krotnie biały ser, schłodzoną, ale nie tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę wkładamy na ok 20 minut do lodówki.
  • 3. Biszkopt nasączamy mieszanką syropu z brzoskwiń ze spirytusem i cytryną. Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, alkohol możemy pominąć. Na spód wylewamy tężejącą masę serową, przykrywamy 2 blatem ciasta i chowamy do lodówki.
  • 4. Polewa czekoladowa: margarynę roztapiamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko i dokładnie miksujemy. Tworzy nam się kogel - mogel (ulubiony deser z dzieciństwa :) ) Wsypujemy do niego kakao, miksujemy, a następnie dodajemy powoli wrzący tłuszcz. Gdy polewa jest jednolita, wylewamy ją na ciasto.
  • 5. Sernik dekorujemy wg uznania. U mnie był to kokos i pokrojone suszone morele.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/biszkopt-z-lekka-masa-serowa-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować