Biszkopt z jabłkami i masą mascarpone

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Nie trzeba wiele aby umilić sobie smacznie czas, w tym przypadku potrzebny jest biszkopt, jabłka, serek mascarpone, truskawki i dzień staje się piękny.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt x 2

    - 4 jaja
    - 1 łyżka oleju
    - 1,5 łyżki octu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl cukru
    - 1 szkl. mąki

    Masa jabłkowa/brzoskwiniowa:

    - słoik litrowy uprażonych owoców lub ok. 1 kg startych i uprażonych jabłek + garść rodzynek
    - 1 galaretka

    Masa mascarpone:

    - 330 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
    - 250 g sera mascarpone
    - 0,5 op. mix do śmietany
    - 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z jabłkami i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt x 2
    Żółtka oddzielamy od białek. W misie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do garnuszka dajemy żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy (zawartość garnuszka będzie się pienić). Do ubitej piany dodajemy zawartość garnuszka, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 st.C do momentu aż biszkopt odejdzie od boków blachy.
  • 2. Masa jabłkowa/brzoskwiniowa:
    Do gorących owoców dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
  • 3. Masa mascarpone:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany. Masę wykładamy na wierzch i dekorujemy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować