Biszkopt z jabłkami

4.45 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na biszkopt dostałam od babci, a pomysł na przełożenie jabłkami z galaretką wymyśliłam na szybko aby placek nie był pusty

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki do przełożenia ciasta:
    1,5kg jabłek
    2galaretki
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddziel białka od żółtek.
    Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj. Następnie dodaj żółtka i ubijaj. Na koniec wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
    Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia wlej masę i piecz w piekarniku w 180 °C.
  • 2. 2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Utarte jabłka włóż do garnka i smaż na małym ogniu. Do jeszcze gorących jabłek wsyp dwie galaretki, np truskawkowe i dwie łyżeczki cukru , wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.
  • 3. 3. Upieczony biszkopt przekrój aby powstał dół i góra, przełóż jabłkami. Odstaw do chłodnego miejsca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować