Biszkopt z bitą śmietaną,galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką.
Piec w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez 20 min. Wystudzić.
Następnie przeciąć na 2 części.
2.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno , dodać cukier puder i wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Jedną część biszkoptu wyłożyć masą śmietanową i układać dookoła truskawki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przykryć drugą częścią biszkoptu.
3.Dodatkowo:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić.
Na drugiej części biszkoptu ułożyć truskawki i wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki na noc.
Komentarze