Biszkopt z bitą śmietaną,galaretką i truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, wspomnienie z dzieciństwa. Idealne na lato.

Składniki:

  • biszkopt:

    1 szklanka mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa śmietanowa :

    500 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    dodatkowo :

    1 galaretka truskawkowa
    400 g truskawek świeżych lub mrożonych



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Biszkopt z bitą śmietaną,galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką.
    Piec w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez 20 min. Wystudzić.
    Następnie przeciąć na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Odstawić do wystygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywno , dodać cukier puder i wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Jedną część biszkoptu wyłożyć masą śmietanową i układać dookoła truskawki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • 3. Dodatkowo:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić.
    Na drugiej części biszkoptu ułożyć truskawki i wylać tężejącą galaretkę.
    Wstawić do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować