Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

4.5 (153 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, mięciutki biszkopt, bita śmietana z nutką białej czekolady i truskawki - proste a jakie smaczne!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczania: 0.25 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    MASA:
    - śmietana 30%: 250 mililitrów
    - biała czekolada: 100 gramów
    - truskawki: 500 gramów
    - mleko: 0.2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki. Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180stopni 25 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Czekoladę drobno posiekać, roztopić w rondelku z dodatkiem mleka, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć - połowę pokroić w plasterki, drugą połowę pokroić na połówki - można zostawić szypułki. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo łyżką dodawać połowę roztopionej czekolady.
  • 3. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć połowę bitej śmietany oraz pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią ciasta. Górę posmarować pozostałą śmietaną, ułożyć truskawki, polać resztą białej czekolady. Schłodzić w lodówce ok 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować