Biszkopt z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki. Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180stopni 25 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.
2.Czekoladę drobno posiekać, roztopić w rondelku z dodatkiem mleka, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć - połowę pokroić w plasterki, drugą połowę pokroić na połówki - można zostawić szypułki. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo łyżką dodawać połowę roztopionej czekolady.
3.Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć połowę bitej śmietany oraz pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią ciasta. Górę posmarować pozostałą śmietaną, ułożyć truskawki, polać resztą białej czekolady. Schłodzić w lodówce ok 1h.
Komentarze