Biszkopt z budyniem i jabłkową galaretką

4.5 (152 ocen)

Smaczne szybkie ciasto wyglądające naprawdę efektownie.

Składniki:

  • Biszkopt na tortownicę 27 cm :

    7 dużych jajek
    1 szklanka* cukru
    2/3 szklanki mąki tortowej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu (zwykłego lubi winnego białego)
    szczypta soli


    Krem:

    1 kostka margaryny
    2-3 żółtka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 l mleka
    cukier waniliowy


    Dodatkowo:

    3 galaretki agrestowe ( u mnie ponieważ nie miałam akurat, były truskawkowe) ale polecam agrestowe
    Kilka jabłek pokrojonych w kostkę
    3 szkl. wody

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z budyniem i jabłkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    Wszystkie rodzaje mąki przesiać przez sito i wymieszać.
    Białka oddzielić od żółtek (białka do dużej miski, żółtka do mniejszej). Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier (nie wszystko na raz). Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać – żółtka robią się prawie białe i będą „pączkować” (zwiększy się ich objętość, więc miseczka nie może być za mała). Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem około 2 minuty – aż masa będzie jednolita i gęsta. Wsypać mąkę (na 2 razy) i połączyć z masą jajeczną (na niskich obrotach miksera – ja to robię na 2 stopniu).
    Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w 160 stopniach (u mnie termoobieg) do tzw suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.

    Biszkopt dzielimy by powstały 3 blaty. Proponuje nasączyć blaty wodą i sokiem z cytryny wtedy nie będą takie suche.
  • 2. Galaretki rozpuszczam w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodaję obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka, mieszam. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewam ją na pierwszą warstwę biszkoptu.
  • Biszkopt z budyniem i jabłkową galaretką 3. Pół szklanki mleka odlewam i rozrabiam w nim obie mąki, żółtka ucieram z cukrem, dodaję do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania i wrzące wlewam do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość stawiam jeszcze na gaz i mieszając doprowadzam budyń do zgęstnienia. Po ostudzeniu miksuję z margaryną, dodając budyń stopniowo, po jednej łyżce. Krem wykładam na drugi blat. Przykrywając trzecim.
    Posypuję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Porady

Dno blaszki do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i oprószam mąką. Boków nie smaruję - wtedy biszkopt ładnie się po nich wspina, nie odkleja się i środek się nie zapada. Ja biszkopty piekę w termoobiegu, w temperaturze 160 stopni. Czas pieczenia w moim piekarniku to 40 – 45 minut, po prostu sprawdzam patyczkiem (takim do szaszłyków) czy środek ciasta jest upieczony – jeśli nie to zostawiam w piekarniku na kolejne kilka minut. Po upieczeniu od razu wyciągam biszkopt z tortownicy i odwracam go do góry dnem – układam na desce, ściągam papier do pieczenia i zostawiam na 5 minut, a następnie przekładam na kratkę do całkowitego wystudzenia. Odwrócenie biszkoptu sprawia, że nawet jeśli ma górkę to po takim ułożeniu będzie równy jak stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować