Biszkopt z masą z kaszy manny z galaretką

4.97 (167 ocen)

  • 45 min

Szybkie, smaczne, moja rodzina bardzo je lubi.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr mleka
    10 łyżek kaszy manny
    2 cukry waniliowe
    2 kostki masła
    0,5 szklanki cukru

    Dodatki:
    3 dowolne galaretki , mogą być jednakowe albo różne
Wystaw ocenę:

4.97 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą z kaszy manny z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Przesiewamy mąkę i proszek przez sitko, jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy porcjami cukier, aż do rozpuszczenia cukru w pianie. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Kolejnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Studzimy przekrawamy na dwie równe części .

    Masa:
    Mleko zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kaszę manną i gotujemy do zgęstnienia kaszy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Studzimy. Masła miksujemy do białości i dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy.

    Na jedną część biszkoptu nakładamy masę przykrywamy drugą. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto.

Porady

Biszkopt można nasączyć wodą z cytryną lub kawą, będzie miał ciekawszy smak, Zamiast masy z kaszy manny możemy zrobić budyniową wystarczy zamiast kaszy wlać rozrobione 2 budynie do gotującego się mleka i zmiksować z masłem. Aby efekt wizualny ciasta był lepszy można do biszkoptu dodać 2- 3 łyżki kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować