Ciasto po przekrojeniu ładnie wygląda i wspaniale smakuje. Koleżanki, którym dałam przepis, pieką je na każde święta. Także mój mąż nie wyobraża sobie Wielkanocy bez biszkopta z kółeczkami
Biszkopt z masą twarogową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: białka ubijamy
z 1/2 cukru pudru, wlewamy
sok i miksujemy. Żółtka ubijamy
z resztą cukru. Mąki mieszamy
z kakao i proszkiem. Do
białek dodajemy stopniowo żółtka
i mąki. Mieszamy, wylewamy
na blachę (25x36 cm) wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C.
Biszkopt cytrynowy pieczemy
tak samo.
2.W obu biszkoptach kieliszkiem
wycinamy kółka. Do żółtego
biszkoptu wkładamy kakaowe
kółka i odwrotnie. Do blaszki
wkładamy: biszkopt kakaowy
z żółtymi kółkami, 1/2 masy,
biszkopt cytrynowy, reszta masy.
Pieczemy ok. 40 minut
w temperaturze 150 °C. Posypujemy
cukrem.
3.Robimy masę: margarynę
miksujemy z cukrem, żółtkami
i serem. Dodajemy aromat,
mleko, budyń i skórkę z pomarańczy.
Mieszamy. Ubijamy pianę
z białek z 3 łyżkami cukru
pudru. Mieszamy z masą
Komentarze