Biszkopt z masą rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj zmiksowac z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka jaj w osobnym naczyniu zmieszac widelcem z octem i proszkiem na konsystencję emalii. Masę żółtkową dodac do białek i dobrze zmiksowac (nawet do 10 minut).
2.Dodac przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszac łyżką. Piec na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce lub w tortownicy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekac aż biszkopt ostygnie i przekroic go na dwa placki.
3.Śmietanę kremówkę chwilę ubic, nastepnie wsypac do niej wymieszany cukier puder ze śmietanfixem i ubijac do uzyskania pożądanej konsystencji
(najlepiej na sztywno).
4.Jeden placek smarujemy cienką warstwą dżemu, na dżem nakładamy połowę masy śmietanowej i posypujemy wiórkami, przykrywamy drugim plackiem, którego wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
Porady
To ciasto będzie równie pyszne jeżeli zamiast wiórek kokosowych dodamy startą czekoladę. Nie trzeba też dodawac dżemu.
Komentarze