Biszkopt z masą rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty, tani i przepyszny sposób na dodatek do niedzielnej kawy

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 świeżych jajek
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    2 płaskie łyżki cukru pudru (ilośc wg uznania)
    1 śmietanfix
    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    wiórki kokosowe

Biszkopt z masą rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj zmiksowac z cukrem na sztywną pianę.
    Żółtka jaj w osobnym naczyniu zmieszac widelcem z octem i proszkiem na konsystencję emalii. Masę żółtkową dodac do białek i dobrze zmiksowac (nawet do 10 minut).
  • 2. Dodac przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszac łyżką. Piec na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce lub w tortownicy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekac aż biszkopt ostygnie i przekroic go na dwa placki.
  • 3. Śmietanę kremówkę chwilę ubic, nastepnie wsypac do niej wymieszany cukier puder ze śmietanfixem i ubijac do uzyskania pożądanej konsystencji
    (najlepiej na sztywno).
  • 4. Jeden placek smarujemy cienką warstwą dżemu, na dżem nakładamy połowę masy śmietanowej i posypujemy wiórkami, przykrywamy drugim plackiem, którego wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

Porady

To ciasto będzie równie pyszne jeżeli zamiast wiórek kokosowych dodamy startą czekoladę. Nie trzeba też dodawac dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy