Biszkopt z masą kakaową i wkładką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa budyniowa:
Z 1/2 l mleka odlać połowę do garnka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty zimnego mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać . Mleko z budyniem wlewać do gotującego się mleka. Mieszać, aby nie było grudek. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo zimną masę budyniową, cały czas ucierać. Dodać kakao i spirytus.
Masa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, zmiksować (blenderem). Gdy będą gorące dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Zagotować. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
Bardzo zimną kremówką połączyć z serkiem. Ubić. Dodać cukier puder.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt (połowa)
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
biszkopty okrągłe
1/2 masy truskawkowej
masa śmietankowa
biszkopt (połowa)
polewa (roztopić czekoladę mleczną i zrobić esy floresy)
Komentarze