Biszkopt z masą kakaową i wkładką truskawkową

0 (0 ocen)

Biszkopt z masą kakaową i wkładką truskawkową,orzeźwiający

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    25 dkg masła
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2-3 łyżeczki kakao
    łyżeczka spirytusu
    Masa truskawkowa:
    70 dkg truskawek (mogą być mrożone)
    3 galaretki truskawkowe
    Masa śmietankowa:
    250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
    250 g serka mascarpone
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    1/2 kostki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą kakaową i wkładką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
    Masa budyniowa:
    Z 1/2 l mleka odlać połowę do garnka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty zimnego mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać . Mleko z budyniem wlewać do gotującego się mleka. Mieszać, aby nie było grudek. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo zimną masę budyniową, cały czas ucierać. Dodać kakao i spirytus.


    Masa truskawkowa:
    Truskawki podgrzać, zmiksować (blenderem). Gdy będą gorące dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Zagotować. Ostudzić.
    Masa śmietankowa:
    Bardzo zimną kremówką połączyć z serkiem. Ubić. Dodać cukier puder.
    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt (połowa)
    Masa budyniowa
    1/2 masy truskawkowej
    biszkopty okrągłe
    1/2 masy truskawkowej
    masa śmietankowa
    biszkopt (połowa)
    polewa (roztopić czekoladę mleczną i zrobić esy floresy)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować